Muzeum Zupek Błyskawicznych

Razem z tą atrakcją przenosimy się do miasta Ikeda w Japonii, bo własnie tam znajduje się muzeum zupek błyskawicznych, powstałego na cześć ich wynalazcy - Momofuku Ando. 

Na widok samych zdjęć większość z nas mogłaby pomyśleć sobie, po co ktokolwiek miałby poświęcać całe muzeum zwykłym zupkom błyskawicznym? Jednak gdy tylko przeczytamy trochę więcej na ten temat, nie będzie już nas to tak dziwić.



Błyskawiczne zupy zostały wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando w 1958 roku i do dziś stanowią ważny element nowoczesnej kultury krajów wschodniej Azji. Ale jak to się stało, że się tak spopularyzowały? Odpowiedź jest bardzo prosta, wystarczy sięgnąć do historii. Po przegranej II Wojnie Światowej, całej Japonii doskwierał niedobór żywności. Przyszły wynalazca, zainspirowany widokiem ciągnących się w nieskończoność kolejek do sklepów z ramenem postanowił znaleźć sposób, by tradycyjna japońska zupa stała się dostępna dla każdego "o każdej porze, wszędzie".
Tak właśnie wynalazł zupy błyskawiczne, które szybko pomogły zmniejszyć głód panujący w kraju. 


Wizytę w muzeum zaczynamy od obejrzenia filmiku opowiadającego o tym jak Momofuku doszedł do swojego wynalazku. Obok ekranu stoi replika szopy wraz z wszystkimi narzędziami, którymi używał. Kluczowa atrakcją jest oczywiście możliwość spróbowania błyskawicznej zupy według oryginalnej lub nowoczesnej receptury, samemu wybierając dodatki. 


Znając wagę jaką mają zupki błyskawiczne dla Japończyków, z chęcią odwiedziłabym to muzeum, by dowiedzieć się jeszcze więcej o tym temacie. A Wy, co sądzicie? 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rezerwat Gnomów w Anglii

Hala Sławy Karaluchów

Yunessun Spa